Doneaza pentru Cumintenia Pamantului

Campania „Brancusi e al meu”, ce are ca scop cumpararea opera Cumintenia Pamantului, a aprins spiritele in societatea romaneasca. Intrebarea ce a fost pe buzele lor a fost: „De ce este nevoie de subscritie publica? Statul cheltuieste zilnic milioane de euro pe lucruri inutile, plateste datorii de 12 mil de Euro TVR-ului pentru a putea participa la show-ul puternic politizat,  Eurovision.

Dincolo de aceste intrebari, societatea romaneasca trebuie sa se mobilizeze si sa ia locul statului in achizitionarea obiectului de patrimoniu Cumintenia Pamantului.

Campania „Brancusi e al meu” are ca scop strangerea sumei de sase milioane de euro pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi – Cumintenia Pamantului.

Cumintenia Pamantului a fost realizata de Constantin Brancusi in anul 1907, si apartine patrimoniului cultural national, in categoria Tezaur. Alaturi de „Sarutul”si „Rugaciunea”, marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului. Este emblema „primelor sculpturi moderne din lume”.

„Cuminţenia pământului” este o operă reprezentativă a lui Constantin Brâncuși, una care îl plasează pe artist în avangarda sculpturii moderne. Sculptura marchează o turnură în cariera sa artistică, detașarea de Rodin și conturarea stilului propriu. Reprezintă începutul inovaţiei sale în sculptură și definirea unei noi direcţii în creaţia lui.

cumintenia pamantului

Opera de artă este realizată din calcar crinoidal prin tehnica cioplirii. Se crede că pentru corpul statuetei ar fi fost folosit un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnie`res.

Brâncuși spunea despre operă:

„Cuminţenia pământului… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. Cuminţenia pământului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”

brancusi

În prezent, ”Cuminţenia Pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911. În 2012, familia Romașcu a obţinut retrocedarea drepturilor de proprietate.

Achiziţia operei „Cuminţenia pământului” se face printr-un efort conjugat al statului român și al cetăţenilor. Preţul negociat de guvern cu proprietarii statuii este de 11 milioane de euro. Astfel, suma de cinci milioane de euro va fi alocată de guvern și șase milioane de euro vor fi colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private și celor juridice.

”Cuminţenia pământului” este încadrată în categoria „Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional. Este o operă reprezentativă a lui Constantin Brâncuși și una care îl așează pe artist în avangarda sculpturii moderne. Valoarea sa stă în ceea ce reprezintă aceasta pentru România.

Companiile private sunt încurajate, alături de persoanele fizice, să doneze pentru achiziţia operei de artă. Există facilităţi fiscale asigurate celor care vor să își arate sprijinul și donează direct în conturile deschise în numele Ministerului Culturii.

cumintenia-pamantului

Prin cumpărarea statuii se evită scoaterea acesteia din circuitul public şi în acest fel ne asigurăm că avem acces la ea atât noi, cât și copiii noștri. „Cuminţenia pământului”este un bun cultural de patrimoniu, o operă unică la nivel internaţional, care rămâne astfel în proprietatea românilor.

În situaţia în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, suma nu este completă, banii donaţi în conturile Ministerului Culturii se restituie donatorilor.
Condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor se vor stabili până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2016.

statuie-cumintenia-pamantuluiDoneaza si TU!

 

Fii bun si distribuie

Comments are closed.