ATCA Asociatia de Terapie Comportamentală Aplicată

ATCA sau De ce copiii noștri speciali merită tot ceea ce este mai bun

Acum opt ani de zile, Anca Dumitrescu, Claudia Matei și Oliviana Giura, absolvente de psihologie și în continuă formare în terapia comportamentală, s-au decis să fondeze Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată (ATCA), pentru că fiecare dintre ele a lucrat, la început, cu un copil cu mari tulburări de comportament, pe care nu au putut să-l ajute suficient de mult.

Fiindcă autismul era o formă aproape necunoscută de diagnosticare a copiilor români, fiindcă centre sau resurse punctuale pentru a ajuta astfel de cazuri aproape că nu existau și fiindcă speranța trebuia alimentată cu muncă și profesionalism, ele au decis să formeze o asociație ca-n străinătate.

100 de inocenți

An de an, ATCA a evoluat constant. De la o asociație cu centru de lucru într-un apartament cu trei camere, la un ONG cu două centre multifuncționale în București, terapeuții ATCA de azi lucrează zilnic pentru a ajuta circa 100 de copii cu autism, de la vârsta de 1 an si 6 luni, la 17 ani, de la cele mai grave forme autism și retard, până la cele mai superficiale forme de tulburări de comportament.

FUNDATIA-ATCAPentru că cei care au întâlnit ATCA au rămas cu impresie bună și au donat 2% an de an, plafonul strâns în 2014 a permis ca din 2015 să putem ajuta cu terapie gratuită 15 copii cazuri sociale, plafon care, din păcate, se diminuează lună de lună, dar pentru care muncim și luptăm și astăzi să-l putem reîntregi repede.

 

Mai mult, am reușit, prin 20%, să putem deschide o sala de kinetoterapie, astfel încât micuții noștri, care au nevoie de recuperare medicală, să poată beneficia și de un astfel de serviciu, la un preț mult mai mic, dar la standarde internaționale.

Mai mult de jumătate din cei care lucrează la noi provin din alte orașe. Tinere cu suflet și cu mână de lucru, s-au mutat cu totul în Capitală, numai ca să reușească să lucreze în beneficiul copiilor cu autism și să învețe tot ce se poate învăța de la profesioniștii care conduc asociația.

Mai mult decât povești

Zi de zi, cu răbdare și grijă, am creat povești de succes, care pentru ATCA înseamnă enorm. Pentru terapeuții noștri, numele care urmează nu sunt doar niște litere aranjate frumos, ci sunt concretul educației și grijii pentru autism.

Tibi

Bunica Rada vine aproape zilnic din satul Udeni (Teleorman) la București cu nepoțelul Tibi, la Centrul ATCA de pe strada Vulturilor. Stă liniștită în sala de așteptare timp de două ore, cât Tibi are program de terapie.

METODA-ABAInstinctul ei de mamă și bunică, care a crescut trei copii și alți trei nepoți, i-a spus de când copilul avea 5-6 luni că ceva nu este în regulă cu el. La un medic specialist a ajuns însă numai când Tibi avea doi ani. ”Avea zile în care plângea și câte 10-12 ore, nu se întorcea când îl strigam, târa hainele și așternurile prin toată casa. Am crezut că era surd sau mut…”, povestește bunica. Analizele făcute la mai multe spitele au confirmat diagnosticul de tulburare din spectrul autist. Din nefericire, Tibi a inceput terapia abia la varsta de patru ani. Acum are șase ani, iar progresele lui sunt remarcabile. „ A luat saci de medicamente. Nimic nu poate face ce face terapia. Pentru noi este mană cerească ce a căzut pe el. Mă chinui cu drumurile facute zilnic la București, dar nu îmi pare rău. Nu mai urlă, mănâncă singur, nu mai fuge”, spune fericita bunica Rada. Are, însă, mare nevoie de bani pentru transport și mai multe ore de terapie.

Ștefania

StefiȘtefi te cucerește din prima cu un zâmbet care nu trădează vreo problemă. Micuța are însă nevoie de terapie susținută pentru autism și ADHD. Are 9 ani, a făcut peste 4 ani de terapie și mai are nevoie de sprijin mulți ani de acum incolo.

De trei ori pe săptămâna vine câte doua ore la terapie, iar alte trei ore le petrece la școala specială aflată în apropierea centrului ATCA din strada Vulturilor. „Știe deja literele, acum este în faza în care leagă cuvinte și o face din ce in ce mai bine”, povestește mama ei, care o însoțește din satul Lilieci (Ialomița) la centrul de terapie ATCA, uneori insotita si de Victor, fratiorul mai mic al Stefaniei. Drumul este greu (microbuzul care ii aduce din sat îi lasă la Piața Obor, după care merg cu metroul și un tramvai până la centru), însă merita efortul. „Am o gospodarie mare de care mă îngrijesc singură, însă îmi fac mereu timp și pentru terapie. Ștefania este sufletul nostru, facem tot ce depinde de noi să o ajutăm”, spune mama.

adi-atcaAdi are 14 ani și a fost abandonat într-o maternitate din București la naștere. Are diagnostic de autism de la psihiatru, însă niciodată nu a făcut terapie până să ajungă la noi. Din luna mai 2015, băiatul face terapie la Centrul ATCA din str. Orzari, de două ori pe săptămână. Andreea Dumitru și sotul ei, ambii voluntari, se ocupă să îl ia de la centrul de plasament, să îl ducă la terapie și apoi din nou la centru.

El este în clasa a VIII-a la o școală specială, știe să citească, iar terapia îl ajută să se controleze și să fie din ce în ce mai bine.

Și poveștile noastre continuă, putem ajuta copiii speciali, dar nu putem reuși singuri. Direcționând 20% din impozitul pe profit, putem avea și mai multe povești de succes. Împreună, putem reuși.

Contract-de-sponsorizare_ATCA

Cu respect,

Nicoleta Orlea

nicoleta-orlea

ATCA – Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată Strada Vulturilor nr. 35, sector 3, București

Mob.:0751.278.391

Fii bun si distribuie

Comments are closed.