Asociatia ATCA – o raza de speranta

Cosmin atcaVa invit sa faceti cunostinta cu Cosmin. Are aproape 6 ani. Te cucerește de la prima privire pentru că este un copil care zâmbește mereu, este curios, atent la ceilalți și îi place foarte mult să se joace.

Dar lucrurile nu au stat mereu asa. Familia Custura povesteste:

„În jurul vârstei de 2 ani am început să suspectăm că ceva nu este în regulă cu cel mic deoarece nu spunea nici un cuvânt, nici măcar mama…Era dezorientat, agitat și mai mult decât atât, în acea perioadă, nu făcea contact vizual, nu arăta cu degetul, îi plăcea să alinieze lucruri. Am trecut printr-o perioadă foarte grea pentru că nu suporta să îl luăm în brațe, nu avea nicio reacție când ne întorceam seara acasă. Ne doream să intervenim, dar nu știam cum.

Am mers la diverși medici care i-au făcut o serie de investigații și ne-au spus că are o întârziere în dezvoltare cu ușoare note autiste. La îndrumarea acestora, am început să facem ore de logopedie, dar progresele întârziau să apară. Era clar pentru noi că soluția aceasta nu era suficientă. În speranța că vom putea face mai mult pentru el, am început să căutăm alte informații.

Am aflat de pe internet despre ATCA și ne-am programat la o evaluare psihologică, în urma căreia am primit un program individualizat de terapie ABA. Cosmin avea atunci 3 ani și 10 luni și continua să fie un copil nonverbal, spunea doar „ma-ma-ma” și „ama” la mașină. Am găsit aici o echipă extraordinară, coordonatoarea și cele trei terapeute, care, înarmate cu multă răbdare, ni s-au alăturat în lupta pentru recuperarea puiului nostru.

METODA-ABAÎn timp ce copiii de vârsta lui povestesc părinților cum și-au petrecut ziua la grădiniță, Cosmin muncește împreună cu terapeutele să verbalizeze cuvinte simple. El învață ceea ce trebuie să știe la cei 5 anișori ai lui, doar că pentru a deprinde un lucru este necesar să îl repete de multe, multe, multe ori. Cu fiecare sunet pe care îl scoate, Cosmin reușește să ne smulgă câte un zâmbet. La fel se întâmplă cu fiecare obiect, fiecare culoare și fiecare număr pe care îl învață și îl repetă zilnic.

Acum, după un an de terapie, înțelege foarte multe lucruri! Știe să spună cum îl cheamă și câți ani are. Știe să numere până la 10, recunoaște culorile, formele și chiar citește cuvinte simple din două silabe. Îi place să se joace cu copiii, cu mingea, sare, țopăie și mai nou cântă, așa cum numai el ar putea să o facă!

Nu este încă la nivelul adecvat vârstei lui, dar după munca depusă de el în fiecare zi, progresul făcut este enorm. Asta ne asigură că suntem pe drumul cel bun. Zâmbetul lui ne dă speranță să luptăm alături de el, să credem în șansa lui de a fi un copil ca toți ceilalți.”

TERAPIE-1-LA-1

Acum va invit sa faceti un exercitiu de imaginatie: Ganditi-va la copilul vostru suferind de autism. Sincer pentru mine (tatic de doi copii, clinic sanatosi) a fost un exercitiu dureros. Am realizat insa ce sacrificii trebuie sa faca acesti parinti, pentru ca acesti minunati copii, sa se poata integra in aceasta lume.

Cosmin a gasit un sprijin in minunatii psihoterapeuti ai fundatiei  ATCA, ce aplica terapia comportamentala ABA.

Aceste terapii functioneaza insa doar prin asistare 1 la 1, terapeut – copil, si socializare structurata (crearea unui mediu cat mai apropiat gradineitei/scolii normale). Lucru ce presupune costuri de peste 2000 lei. LUNAR! Acum inmultiti cei 2000 de lei cu 20 de copii asistati in acest moment. Costurile depasesc 40.000 de lei/LUNA. La aceste costuri mai trebuie adaugate cele cu intretinerea spatiului, materiale didactice etc.

Valorile sunt mari, dar aici vorbim de recuperarea unor copii, pentru care statul se ingrijeste cu acordarea sumei de 84 lei/luna. ATAT. De recuperarea lor suntem si noi, societatea, responsabili. Putem face lucruri marete cu gesturi simple, fara sa ne coste un leu din bugetul familiei, fara sa renuntam la tigari sau sticle de vin. Doar redistribuind din banii pe care ii trimitem lunar statului.

FUNDATIA-ATCA

La inceputul fiecarui an putem sa completam un formular, si 2% din impozitul datorat statului se redistribuie catre acesti minunati copii.

Daca ai o activitate economica si inregistrezi profit, poti redistribui 20% din impozitul anual datorat statului catre asociatia ACTA ,incheind un Contract-de-sponsorizare_ATCA si completant un ordin de plata cu datele de cont ale asociatiei ACTA si nu catre bugetul de stat.

Aceste lucruri simple si usor de realizat de catre tine, drag cititor, reprezinta o sansa catre reintegrare a acestor minunati copii.

NU lasa toti banii statului! REDISTRIBUIE!

 

Cu Stima si incredere in Oameni,

George

George-Dobritoiu

 

 

 

 

Fii bun si distribuie

Comments are closed.